Societatea Naţională de Medicina Familiei a publicat o scrisoare deschisă care cuprinde procedurile ce trebuie urmate în cazul apariţiei unor simptome specifice infectării cu virusul COVID-19:

1. Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

Să rămâi acasă si să contactezi MF sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără si împreună veţi decide dacă vă veţi întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevie de testare pentru COVID-19.
Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa ia domiciliul tău (decizia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică si serviciului medical de urgenţe 112).

2. Pe cine trebuie să anunţ dacă sunt depistat pozitiv?

Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritorială si ostfel esti luat in evidența DSP
Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie si pentru efectuarea anchetei epidemiologice.
DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadel de izolare „Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.

3. Ce trebuie sa fac dacă’ am fost confirmat pozitiv şi am ales să rămân la domiciliu?

Iniţial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligotorie prin lege).
Te vei deplasa cu ambulanţa către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun
Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacţiunea cu persoanele din jurul tău, porţi mască atunci când iesi din zona de izolare.
Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră si o baie.
Atunci când condiţiile nu îţi permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca si să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce le atingi
Vei anunţa medicul de familie pentru a fi luat în evidenţă. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultaţii la distanţă (telefon, internet).

4. Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

Vei apela urgent serviciul 112.

5. Ce trebuie să ştie persoanele sănătoase, familia, carantinate in aceeaşi locuinţă, sau cei declaraţi contacţi direcţi?

Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioada cât tu eşti persoana izolată pentru COV1D-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane.
Vor respecta strict distanţarea faţă de tine pentru a reduce riscul de imbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, eşti mai contagios.
Vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.
Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19.
Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (aţi locuit împreună sau aţi muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinaţi chiar dacă locuiesc la aceeaşi adresă sau suntcolegi de muncă sau şcoală cu aceştia.

6. Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

Conform reglementărilorîn vigoare NU este necesară retestarea.
Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izo1are, dacă nu prezintă simptome.

7. Când şi cum mă pot reintoarce la muncă/şcoală?

Te poţi reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinţi simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.
Vei respecta în continuare toate regulile de protecţie (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

8. Cum obţin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

Este esenţială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP.
Dacă ai ieşit din perioada de izolare de 14 zile (al fost bolnav COV1D-19), vei transmite medicului tău defamilie decizia de izolare emisă de DSP şi vei primi certificatul de concediu medical.
Dacă eşti elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absenţelor şi un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.
Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COV1D-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îţi va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.